tracz.dk / Erik og Anette's side

Åland, tip og ideer

på historien og nutiden.
20 min. svensk sproget. 

Info er fra 2009 og 2017... altså gamle. Priser m.m. kan være helt anderledes nu
Linkene er senest opdateret marts 2021 - VÆR OBS PÅ AT TING ÆNDRER SIG


Rejs billigt til Åland med Eckerö Linien
             -  ekstra billigt uden for Højsæsonen.


Obs. Stor prisforskel, på de forskellige tidspunkter!

F.eks.: Fra Grisslehamn fredag 15.00, 20.00 och lördag 10.00 = DYRE AFGANGE.
Det er de tidspunkter, hvor der er stor lokaltrafik på afgangene. 1000 se/kr. på de dyre / 250 se/kr på de billige afgange. ENKEL billet Fordon, storlek 3. (billigere for mindre)

Fordon, storlek 3 = Bil og campingvogn / Autocamper
(Gäller även alla husvagnar/husbilar)
Total längd över 10 m , Höjd över 2,4 m, Bredd över 1,9 m


 -  Klogt at booke

Camping Åland 10 pladser
 - obs antallet KAN være større end vist på Visit Åland

OBS:
Husbilar och husvagnar bokas som övriga fordon. Högst tre platser per tur bokas - övriga tas ombord i mån av utrymme i turordning från väntefilen i hamnen. ( resten tages med når der er plads, - god idé at booke plads 1-2 dage før du vil sejle, i lavsæson. I højsæson kan det være meget svært, - især på enkelte strækninger og afgange, det kan ikke siges hvilke.)
 
Kontakt info 2021

Ålandstrafiken
Styrmansgatan 1
AX-22100 Mariehamn
Tel. +358 (0)18 25 600
info@alandstrafiken.ax

Öppettider:
Måndag - fredag kl. 10:00 - 17:00
Under rådande omständigheter kan kontoret hålla stängt kl. 12:30-13:30.

Stängt på allmänna helgdagar, Ålands självstyrelsedag 9/6, midsommarafton,
Finlands självständighetsdag 6/12 och julafton.

Om nyårsafton infaller på en vardag håller Ålandstrafiken öppet kl. 10:00-13:00.

Skärgårdsvägen från fasta Finland till Åland!
Skärgårdsfärjorna går från Osnäs i Åboland till Hummelvik och från Galtby till Långnäs på Åland. Vi erbjuder dig förmånlig transport samtidigt som du får möjlighet att bekanta dig med den "riktiga" skärgården.

Ålandstrafikens personal i Mariehamn hjälper dig gärna med:

bilplatsbokning på skärgårdsfärjorna, försäljning av rabattbiljetthäften och årskort till skärgårdsfärjorna, försäljning av rabattbiljetter och månadskort till bussar i kollektivtrafik (ej stadsbussen), paketförsändelser med bussfrakt, effektförvaring under kontorstid, väntsal för passagerare som skall åka vidare med buss.

Bilplatser bokas i huvudsak för resor till och från mellanhamn. Även resor från ändhamn till ändhamn kan bokas om övernattning sker i mellanhamn. Bokning kan göras flera månader på förhand. Vid genomfart, resa från ändhamn till ändhamn på en dag, bokas inte delsträckor.

Husbilar och husvagnar bokas som övriga fordon. Högst tre platser per tur bokas - övriga tas ombord i mån av utrymme i turordning från väntefilen i hamnen.

Biljetter säljs av färjpersonalen vid ombordkörning. För resor enligt taxa 2 skall biljetten lösas vid ombordkörning på den första färjan.

Annullering, om du har reserverat bilplats och får förhinder vänligen avbeställ platsen genom att ringa till Ålandstrafiken tel. +358 18 525 100 under kontorstid. Sista minuten-avbokning sker direkt till färjan. Telefonnummer till färjan finns under tidtabellen för respektive färjlinje.

Besök gärna vår hemsida för ytterligare information.

Välkommen till Åland!

Vores egne erfaringer m.m. (linkene er fjernet)

Jeg har prøvet at samle lidt informationer,

på nogle af de spørgsmål vi har fået:

Der findes flere forskellige ruter, og meget forskellige priser, for at komme fra Sverige via Åland til Finland.

- Man kan selv planlægge sin tur, alt efter temperament, tid og pengepung.

- Man I kan også kombinere de forskellige muligheder, da alle ture kan bestilles hver for sig.
- Man kan altså godt tage Eckerö Line til Åland, og vælge Viking Line eller Tallink Silja Line til f.eks. Helsingfors eller Åbo.
- Eller man kan prøve de små hyggelige skærgårdsøer og dito færger, videre til Finland.
- Man kan opleve at skulle bakke af eller på, på skærgårdsfærgerne.

ECKERÖ:

Hvis I skal af sted, fra Sverige, omkring Midsommer, så vær klar over, at I ikke er de eneste. Lige ved Midsommer er der meget trafik på visse afgange, måske helt fyldt!

Omkring weekenderne er der også pres på færgerne. Det afspejles i priserne, de afgange som bruges mest af de lokale som arbejder i Sverige og skal hjem, eller svenskere med sommerhus på Åland, der skal på weekend, dér koster en enkeltbillet med bil + cv 1000 se.kr.
- Men på andre afgange koster den samme billet kun 250 se.kr. Så det er en god idé i, at finde de billige, og mere afslappede ture.

- Hvis I er indstillet på at vente på plads, så behøver I ikke bestille plads, men vil I gerne med en bestemt afgang, så bestil plads 2-3 uger før, eller spørg dem hvordan. De taler forståeligt svensk. Bare sig at I er danske, og de skal tale langsomt.

(husk at afbestille igen, hvis I ikke vil sejle alligevel)

Ålandstrafikken, - som betjener Skærgården, består af mange små ruter, men der er et system med 4 overordnede ”LINIE”, samt alle kabelfærgerne.

Skærgården begynder, når man forlader ”Fasta Åland”

Tvärgående linjen =Snäckö–Långnäs

Södra linjen = Galtby–Långnäs

Föglölinjen = Svinö–Degerby

Norra linjen = Hummelvik–Torsholma

Osnäs–Åva

Jurmo–Åva

Asterholma–Torsholma

Kumlinge–Enklinge

Man betaler for billetten til den første færge, fra "fastlandet" = Fasta Åland, og ud i skærgården.

Når man er kommet ud i skærgården, kan man i princippet bevæge sig frit og gratis rundt, mellem skærgårdens øer, hele sommeren. Det er bedst med cykler, for så kan man altid komme med færgen. Man kan også stille campingvognen og så lave udflugter til de små øer, evt. med en overnatning, der er rigtig mange muligheder. Vær lidt spontane!

Hvis I tager mindst 3 dokumenterede overnatninger(husk at få og gem kvitteringer, de skal fremvises ved sidste færge, når I køber billet.) - så er den sidste del af rejsen gratis, I kommer altså gratis til Finland.

Dette prissystem er lavet for ålændingene selv, og for at få turisterne til at opholde sig og betale flest mulig penge PÅ ØERNE, for på den måde at hjælpe de små lokalsamfund til at fortsætte deres eksistens.

Så brug penge ude på øerne.

De øer som ligger tættest på Sverige, de er mest præget af Sverige, man taler svensk, mange vare i butikkerne kommer fra Sverige, altså vare som I kender. Jo længere mod Finland I kommer, jo mere finsk præget bliver øerne. Sproget, og ikke mindst varerne i de små butikker, ser man at vaner og traditioner er anderledes. Den lokale valuta er €, som Finland jo har. Men svenske kr. kan bruges på faste Åland mange steder.

I skal være klar over, at I kan komme ud for at der skal bakkes af eller på enkelte færger, og det er ikke noget bestemt mønster, men afhængigt af hvem der skal hvorhen, for nogle gange skal man lige ind et sted under vejs. Det er rigtigt hyggeligt, i et roligt tempo og I skal ikke være nervøse for det, for der er god tid, og ingen stress. Kniber det med at bakke, så kan man få hjælp, eller spænde vognen af (men så får man nok også en masse venlige smil). Ålændinge er nogle meget behagelige mennesker.

Vedr.: Booking

Vi har ikke selv prøvet at sejle fra Ålandsøerne i højsæsonen. Sidste gang var i 2007, da ankom vi d. 9. juni, og forlod Åland d. 24. juni.

Vi har hørt fra en lokal, at nogle afgange mellem øerne, kan være svære at få plads på, - selv for de lokale, i højsæsonen.

Så vælger I Skærgårds ruterne i højsæsonen, så skal I regne med at booke.

I skal helt sikkert booke på afgange til fastlandet, på det tidspunkt hvor I skal derfra igen, for at undgå ventetider.
I kan booke i forvejen, men I kan også gøre det på kontoret i Mariehamn.
I kan booke pr. tlf. til de små ture, og det kan ske lige ind til kort før afgang.
Men, - husk hvis I booker og ikke får brug for pladsen, SÅ RING OG AFBESTIL!

De skriver, at 3 bookninger uden at bruge dem, så blokeres man for bookning!


De taler svensk, men ha’ i forvejen dato, afgangs tidspunkt og navnet på turen, til / fra, klar.

- Vist nok også bil + cv regn nr. (Bil = Fordon)

Der står på færges hjemmeside, at der kun kan bookes 3 campingvogntog pr. afgang. - Det er fordi der er en del lastbiltrafik, og anden lokal trafik, så det er en elastik de er nød til, for øernes skyld. Mange afgange er helt tomme, så der fylder de bare op fra rækken. Når I booker, så spørg hvornår der er bedst plads. De kan rigtig godt lide fleksible turister.
(Vær forberedt på ændringer, forsinkelser og evt. aflysninger)


Citat:
visitaland.com – 5

Ålands landskapsregering

reserverar sig för eventuella

felaktigheter som kan förekomma

i turlistan och förbehåller sig även

rätten till ändringar. Vid svåra

väderleksförhållanden, tekniska fel

på färjorna eller andra särskilda

omständigheter kan avvikelser i

tidtabellerna ske eller turer inställas.

Sjuktransporter bryter alltid

ordinarie turlista.


Men først og fremmest, så nyd øerne.
I kan køre lange ture, uden de mange km. Har I cykler med er det fint, men der køre også lokal busser, dem har jeg ikke styr på…. og ikke prøvet.


Camping:

Campingpladserne er meget forskellige, og vi går ikke så meget op i forholdene, men mere i beliggenhed og ro. Smag og behag er forskelligt. Men den største, Grönna Uddens Camping, som ligger i Mariehamn, er en dyr og urolig plads. En rigtig by plads. Åland er toldfri zone, og der kommer rigtig mange unge svenskere på sprit tur, med færgen. Mange små telte, hvor de unge skal på bytur, druk og der kan godt være en del larm på pladsen.

Ved Eckerö lå vi på Alebo Camping, den var ok for os. Vi havde en nattergal i naboens have, der underholdt os det meste af døgnet, - til samme lave pris. ;-)


Lidt om campingpladser

Puttes Camping - ligger ligemidt i de historiske ruiner af det kæmpe store fæstningsanlæg: Bomarsunds fästningar.

Ad en lille GÅ vej, lige før campingpladsen kan man gå op til et af tårnene, herfra er der den mest fantastiske udsigt, som det ellers er lidt svært at få, på de lave øer.


Færgetrafikken til og fra Åland:

Meget af trafikken på disse ruter, er baseret på ”Sprit- og selskabsture”.

Find masser af tilbud om meget billige ture, med dans og underholdning, til forskellige destinationer. Det er mest rene PERSON ture, så er skibet lastet med fragt, og festglade mennesker fylder de ellers tomme restauranter.

Men det er IKKE billigt at sejle med Campingvogn…..

I kan ringe til Viking Line og få et tilbud.Viking Line:

Fra Stockholm – Mariehamn, Åland – Finland

Viking Line är marknadsledande inom Östersjön där huvudmarknaderna är Sverige, Finland, Åland och Baltikum.

Kapellskär–Åland:

Vår snabbaste resväg till Åland. Två avgångar till Mariehamn per dag. Trådlöst internet finns i caféerna. Underhållning sju dagar i veckan.

Nyeste kommentarer

12.01 | 15:01

Hej. Jeg har en sort Ravnild keramikfigur af afrikaner på hug med bue og ...

07.01 | 10:09

Jeg har et stort skønt fad betegnet: Stensværmerne af Svend P. Jørgensen.

25.08 | 11:02

Jeg viste en del om Morokulien i forvejen da jeg som radioamatør ...

14.01 | 15:25

hej Lonnie.Jeg har også kendt din far ,da jeg kom i familien et par år...